Türkiye’de embriyoloji laboratuvarı dahi yokken staj için gittiği Almanya’dan getirdiği deney fareleriyle tüp bebek denemesi yapmaya başlayan Prof. Dr. Erol Tavmergen, hem İzmir’in hem de ülkemizin ismini tıp dünyasına altın harflerle yazdırdı. Ege Üniversitesi, Türkiye’de ilk başarılı tüp bebek tedavisini yapan ekip oldu. Türkiye’nin ilk tüp bebek doktoru Almanya’dan getirdiği farelerle tüp bebeğe başladı. 1988 […]
3.gün embriyo transferi mi 5.gün embriyo transferi mi?
Embriyo transferinde hangisi tercih edilmelidir?
Birçok anne adayının aklında olan sorulardan biride tüp bebek tedavisinde kaçıncı gün embriyosunun transfer için kullanılabileceğidir.
3.gün embriyo transferi
3.gün embriyo transferi genelde genç, embriyo sayısı az olan ve daha önce embriyosu 5.güne ulaşamamış, embriyo oluşsa da gebelik elde edilememiş kadınlara uygulanır.
5.gün (blastokist) embriyo transferi
Embriyosu 5.güne ulaşmış olan kadınlara yapılır. 5.gün (blastokist) embriyosunda tutunma potansiyeli yüksek olan seçilir ve tek embriyo transferi ile çoğul gebeliğin önüne geçilir. Genetik tarama istenirse uygulanabilir. Blastokist embriyolar genetik tarama için daha avantajlıdır.
3.gün embriyosu mu 5.gün embriyosu mu tercih edilmelidir?
Yumurta sayısı ve döllenme oranı fazla olan 5.gün embriyo transferinde canlı doğum oranı 3.gün embriyo transferinden daha yüksektir. Tabi bu demek değildir ki 3.gün embriyo transferinde tutunma oranı düşüktür. Bu her şeyden önce kadının yaşı, embriyo kalitesi, tedavinin doğru bir şekilde yapılması gibi faktörlere bağlıdır.
5.gün (blastokist) embriyosunda en büyük avantaj çoğul gebeliğin önüne geçmektir. Elbette 5.gün embriyosunda tek yumurta ikizi görülmesi de mümkündür. 5.gün embriyosunda dondurulacak olan embriyo sayısında azalma durumu oluşur.
Yani 3.gün embriyosu olarak daha fazla embriyo elde edilebilir. 5.güne giderken bazı embriyolarda kayıp yaşanabilir. Bu nedenle 3.gün embriyosu ya da 5.gün embriyosu transfer edilmesinde doktorunuz sizin için en uygun olanı seçecektir. Her kadının tüp bebek tedavisi kendine özgü olduğu gibi transfer edilecek olan embriyo da ona göre seçilecektir.
3.gün ve 5.gün embriyo transferlerinde eğer döllenen yumurta sayısı 4’ten az ise benzer gebelik sonuçları görülür. Yumurta sayısı fazla olup döllenen yumurta sayısı 5 ve üzeri olanlarda ise 5.gün embriyo transferinde canlı doğum oranı yüksek görülür.
5.gün (blastokist seviyesi) embriyo transferinin avantajları ve dezavantajları?
Avantajlar
- Tek embriyo transferi ile çoğul gebeliklerin oluşma ihtimali düşer.
- Blastokist embriyolar arasında tutunma potansiyeli en iyi olanı seçilebilir.
- Embriyo ile rahim içi zarı arasındaki zamanlamanın daha iyi olmasına imkan sağlar.
- Genetik tarama yapılmasında avantaj sağlar.
Dezavantajlar
- 5. güne erişemeyen embriyolar rahme 3. günde konulabilir tutunma şansı elde edebilirdi.
- Daha az sayıda dondurulabilir embriyo kalır.
- Transfer için uygun embriyo olmazsa siklus iptali ihtimali doğabilir.
3. gün embriyo transferinin avantajları ve dezavantajları?
Avantajlar
- Yumurta sayısı azlığında uygulamak avantajlıdır.
- Daha yüksek sayıda embriyo dondurulabilir.
- Embriyoların gelişimi düşükte olsa transfer için kullanılabilir.
Dezavantajlar
- Çoğul gebelik ihtimali artar.
- Gelişim seviyeleri düşük olduğundan embriyo tutunma ihtimali azabilir.
Embriyo Transferi Günü Neye Göre Belirlenir?
- Toplanabilen yumurta sayısı
- Embriyo Kalitesi
- Varsa bir Önceki transfer verileri
- Ek Tanı Yöntemler(PGD,ERA testi)