Rahim içini döşeyen endometrial hücrelerin rahim dışına yerleşerek üremesine endometriozis bir diğer adı ile çikolata kisti denir.
Rahim içinde bulunan ve reglden sonra kalınlaşarak bebeğin tutunmasını sağlayan ve her regl döneminde vücuttan atılarak yenilenen endometrium dokusu, rahim haricinde başka bölgelere tutunarak kanamaya sebep olur ve bu kahverengi kan birikerek çikolata kisti endometirozise sebep olur.
Dokunun sıklıkla tutunduğu yerler yumurtalıklar, fallop tüpleri, pelvis boşluğu, rahmin dış çevresi, bağırsak ve idrar torbasıdır.
Endometriozis hastalarının %70’i ağrı hisseder ancak bazı kadınlar ise hiç belirti göstermez. Bazen jinekolojik muayenede bazense ultrasonografide endometirozis teşhisi konabilir. Ancak tam bir teşhis için ultrasonografi gereklidir. Eğer tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir.
Çikolata kistlerinde nadirde olsa kist çeperinde kanser gelişebilir ya da çok fazla büyümesi sonucu kist duvarının yırtılması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Kanda bazı tümör belirteçlerin ölçümünü yapmak mümkündür. Ca125 ve HE4 en yaygın olanlarıdır. Endometriozis ve çikolata kisti teşhisi konulan hastaların ağrı şikayeti çoksa ve bu hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyorsa laparoskopik ameliyat önerilir.
Endometriozis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalıcı bir tedavisi bulunmayan endometriozis hangi tedavi yapılırsa yapılsın yenilenme olasılığı yüksektir. İlaçla veya cerrahi yöntemle tedavi yapılmasının sebebi şiddetli ağrı varsa bunu gidermek ve infertiliteyi ortadan kaldırarak hamile kalmayı sağlamaktır.
Uygulanacak tedaviye doktor hastalığın şiddeti, neden olduğu sorunlar ve hastanın diğer özelliklerini göz önünde bulundurarak karar verir.
Endometriozis (Çikolata Kisti) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çikolata kisti ameliyatı sonuçlar ve hastanın rahatlığı bakımından laparoskopik (kapalı) olarak yapılır.
Ameliyatta çikolata kistleri yumurtalıklara zarar verilmeyecek şekilde çıkartılmalı, yapışıklıklar açılmalı ve endometriozis sorunları yok edilmelidir.
Herhangi bir sorun yaşamayan ancak muayene esnasında çikolata kisti saptanan hastaları bir süre takip etmek önemlidir. Ca125 değerinin yükselmesi ve kistin büyümesi durumunda ameliyat söz konusu olmalıdır.
Ayrıca ameliyat öncesinde hastanın yumurtalık kapasitesine, rezervine bakılmalı; düşüklük varsa ve henüz bebek sahibi olmadıysa ameliyattan kaçınılmalıdır.
Endometriozis Hastası Hamile Kalabilir Mi?
Hamileliğin gerçekleşebilmesi için yumurtalıkların bir sperm tarafından döllenmesi rahim duvarına yerleşmesi gerekir. Endometriozis hastalığında ise rahmin dışına yayılmış olan hastalıklı dokular tüplere ve yumurtalığa zarar verirler ve infertiliteye sebep olurlar. Bu da hamile kalmayı engeller.
Endometriozis Tüp Bebek Tedavisi
Endometriozis hastalığı olanlar ilaç veya cerrahi işlemler uygulanarak aşılama veya tüp bebek tedavisi ile gebe kalabilirler. Hastalık tedavi edilmezse doğurganlık oranı %2 -%3 oranında değişiklik gösterebiliyor.
Erken yaşta olan kadınların tüp bebek tedavisinde %50 %60 oranında gebe kalma şansı artıyor. Uygulanacak tedavi hastadan hastaya değişiklik gösterdiği gibi hastanın sahip olduğu faktörler doğurganlığı da etkiliyor.
0+
Yıllık Tecrübe
0+
Sağlıklı Bebek
0+
İnfertilite Tecrübesi
Ön Görüşme ve Danışmanlık
Umudunuzu hiç bir zaman kaybetmeyin! İnfertilite, kısırlık, tüp bebek konularında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir, İzmir'de tüp bebek tedavisine başlamak için tüp bebek fiyatlarını ve ücretlerini öğrenmek için ön görüşme randevusuna gelebilirsiniz.