Türkiye’de embriyoloji laboratuvarı dahi yokken staj için gittiği Almanya’dan getirdiği deney fareleriyle tüp bebek denemesi yapmaya başlayan Prof. Dr. Erol Tavmergen, hem İzmir’in hem de ülkemizin ismini tıp dünyasına altın harflerle yazdırdı. Ege Üniversitesi, Türkiye’de ilk başarılı tüp bebek tedavisini yapan ekip oldu. Türkiye’nin ilk tüp bebek doktoru Almanya’dan getirdiği farelerle tüp bebeğe başladı. 1988 […]
Genç Kızlarda Polikistik Over Sendromu
Yumurtalığın içerisinde çoklu kistler olmasına polikistik over sendromu denir. Genelde şikayete sebep olunmasa da düzensiz adet görmede, gebe kalma gibi sorunlarda ortaya çıkar. Sendromun genetikten kaynaklandığı düşünülür.
Polikistik over sendromu nasıl bir problemdir? Ne sıklıkta görülür?
Genç kızlarda 12-14 yaşlarında adet görülmesi ile birlikte polikistik over sendromu görülebilir. Yumurtalar her ay bir veya iki tane büyür ancak bu sendromda hormonların düzensiz salgılanması sonucu birçok yumurta aynı anda büyüt ve duraklar. Yumurtlama gerçekleşmediği için adet düzensizliği meydana gelir. Polikistik over sendromu yaşayanlarda 3-4 ayda bir bazen 6-8 ayda bir yumurtlama olur. Erken teşhis sonucunda tedavisi oldukça kolay bir şekilde ilaçlarla sağlanır.
“SENDROMUN ETKİLERİ GELİŞME ÇAĞINDA ORTAYA ÇIKIYOR"
Polikistik Over Sendromu Teşhisi
Polikistik over sendromunda teşhis ultrasonla ve hormon testleri ile yapılır. Tedavisi yaşanılan şikayete göre belirlenir. Gebelik düşünülmüyorsa doğum kontrol hapı kullanılarak düzenli adet görme sağlanır. Bu sendroma sahip olanlar bununla yaşamaya alışmalıdır. Genç kızların tedavilerini aksatmadan yapmaları çok önemlidir. Çünkü ilerleyen zamanlarda rahim zarının kalınlaşmasıyla rahim kanseri olma adayıdırlar. Düzenli bir şekilde adet görmelerini sağlayıp aynı zamanda diyabet hastası olmamak için birtakım diyet programları uygulamalıdırlar.
Polikistik Over Sendromunda Gebelik Mümkün mü?
Polikistik over sendromunda tüp bebek tedavisine gerek kalmadan gebelik olabilir. Bu sendromda yumurtalar boldur ancak kendi başlarına büyüyerek olgunlaşma sağlayamıyorlar. Tedavilerle düzgün yumurtlama sağlanır. Kadında ve erkekte başka bir sorun yoksa bu şekilde gebelik sağlanabilir. Ancak kadın tüplerinde tıkanıklık, erkek sperminde düşüklük vb. gibi sorunlar mevcutsa tüp bebek tedavisine geçilmesi gerekir.
Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar nelere dikkat etmeli?
Günümüzde kadınlar daha genç evlenmekte ve çocuk sahibi olmak için acele etmemektedir. Eğer ileri yaşlarda bebek sahibi olma düşünceleri varsa mutlaka jinekolog muayenelerinde doğurganlıklarını kontrol ettirmeliler ve bir risk varsa buna göre önlemlerini almalılar. Yumurta rezervleri ileri yaşlarda düşeceği için yumurta dondurma yaptırabilirler.
PKOS hastaları tüp bebek tedavisine gerek kalmadan da bebek sahibi olabilir mi?
pkos sendromunun olması tüp bebek yapılmasını zorunlu kılmaz. Polikistik over sendromlu kadınlarda yumurtlamanın sağlanması gerekir. Bu sendroma sahip hastalarda doğru tedavi ile yüksek sayıda yumurta elde etmek mümkündür. Gebeliğinin önünde başka engeller varsa pkos tedavisi ardından yapılacak bir tüp bebek uygulaması ile yüksek sayıda yumurta ile embriyo oluşturmak ve başarıya ulaşmak mümkündür.