Yumurtaların uyarılmasında amaç mümkün olduğu kadar çok yumurtayı uyararak birden fazla yumurtanın oluşumunu sağlamaktır. Bunun sebebi oluşacak embriyoların en iyisinin seçilerek rahme yerleştirilmesinin istenmesidir. Yumurtalıkların uyarılması işleminde GnRH analoğu ilaçlarla normal döngü baskılanır ve uyarıcı ilaçlarla yumurtalıklar uyarılır. Bu esnada düzenli olarak kan hormonu ile ultrasonda yumurta büyüklükleri takip edilir. Bu takip sayesinde yumurtaların aşırı uyarılması ovaryen hiperstimülasyon sendromu (OHSS) engellenir ve yumurta toplama zamanı ayarlanır.
Yumurta Toplama
Yumurtalıkların uyarılmasından sonra ultrasonografide görülen yeterli büyüklüğe ulaşan foliküller vajinal ultrasondan yardım alarak ince bir iğne ile toplanır. Bu işlemden önce büyümesi sağlanan yumurtaların çatlamaması için iğne yapılır ve yumurta toplamı işlemi uygulamadan 34-36 saat sonra gerçekleştirilir. İşlem esnasında hasta sedasyon veya genel anestezi ile uyutulur. Yaklaşık 15-20 dakika kadar süren yumurta toplama sonrasında hasta bir saat dinlendirilir ve evine gönderilir.
Mikroenjeksiyon
Mikroenjeksiyon sperm sayısında ve kalitesinde klasik tüp bebek işleminde yetersiz kaldığı ya da klasik tüp bebek yönteminde döllenmenin sağlanamadığı durumlarda uygulanır. Sperm hücresi mikrocerrahi yöntemler kullanılarak yumurta içerisine enjekte edilir. Mikroenjeksiyon uygulamasının klasik tüp bebek uygulamasından farkı döllenme safhasıdır ve spermin problemli olduğu durumlarda tercih edilir. Bu işlemde yumurta etrafındaki hücreler eritilerek yumurtanın mikroenjeksiyona hazır hale gelmesi amaçlanır. Sonrasında yumurtanın olgunluğu değerlendirilir ve sperm yumurtalara mikroenjeksiyon ile uygulanır.
Embriyo Transferi
Tüp bebek tedavisinde fertilizasyon yani döllenme gerçekleştikten sonra belirlenen sayıda embriyo rahim içerisine yerleştirilir. Bu işleme embriyo transferi denir. Embriyo transferi yumurta toplama işleminden 3 gün sonra yapılır. Ancak bazen özel durumlarda 5 gün sonra embriyo transferi (blastokist) gerçekleştirilir. Transfer edilecek embriyo sayısı fazlaysa gebelik şansı ve çoğul gebelik oranı artar. Çoğul gebelikte erken doğum söz konusu olabilir. Bunun için amaç çoğul gebelik riskini artırmadan gebelik şansını yükseltmektir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi ile transfer edilecek embriyo sayısı 3’ten fazla olmamalıdır. Ancak hastanın özel durumu söz konusuysa transfer edilecek embriyo sayısı artırılabilmektedir. Fazla embriyo transferinde hastanın yaşı, daha önce tüp bebek uygulaması yapılıp yapılmadığı ve embriyo kalitesi önemlidir. Embriyo transferi herhangi bir anestezi uygulamasına gerek kalmadan 5 dakika kadar süren bir işlemdir. Transfer yapılmadan önce uygun ameliyat ortamında hasta hazırlanır. Vajene özel bir speculum yerleştirilerek gazlı bezle temizlik yapılır özel kültür sıvısı ile rahim ağzı yıkanır ve laboratuvardan getirilen embriyolar transfer edilir. Genellikle ağrısız bir işlemdir çok nadir hafif kramplar hissedilir. Hasta en az yarım saat dinlendirildikten sonra eve gönderilir.
0+
Yıllık Tecrübe
0+
Sağlıklı Bebek
0+
İnfertilite Tecrübesi
Ön Görüşme ve Danışmanlık
Umudunuzu hiç bir zaman kaybetmeyin! İnfertilite, kısırlık, tüp bebek konularında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir, İzmir'de tüp bebek tedavisine başlamak için tüp bebek fiyatlarını ve ücretlerini öğrenmek için ön görüşme randevusuna gelebilirsiniz.