Tüp bebek tedavisinde tüp bebek tedavisi paketleri en merak edilen sorulardan biridir. Tüp bebek tedavisi paket fiyatları, hem merkeze hem de tedavi sürecine göre farklılık gösterir. Tüp bebek fiyatını etkileyen en önemli hususlardan biri tedavide uygulanan protokoldeki değişikliklerdir. Gerekli görülen yardımcı teknikler için ek maliyet söz konusu çıkabilmektedir. 2023 tüp bebek fiyatları artan maliyetlerle birlikte […]
Kadınlarda rahmin iki tarafında bulunan östrojen ve progesteron adlı hormonları üreten yapıya yumurtalık denir. Bu hormonlar kadınlarda adet döngüsünü düzenler ve gebeliğin oluşmasını sağlarlar. Üreme için önem taşıyan bu bezler bazen içi sıvı dolu etrafı kist duvarı dokusuyla çevrelenen keseler oluşturur. Bu keseler yumurtalık kisti olarak adlandırılır.
Yumurtalık kistlerinin çeşitleri.
Yumurtalık kistlerinin birçok çeşidi bulunur. Genelde kadınlarda 20-45 yaş aralığında görülen yumurta kistleri çoğunlukla iyi huylu olarak gözlenir. Yumurtalık kistlerinin oluşmasının nedenleri arasında genetik yollar, gelişimsel bozukluklar, hormonal değişiklikler ve yağ bezelerinde meydana gele komplikasyonlar gelir. Ultrason ile yapılan muayenede tespit edilirler.
Yumurtalık kistleri ile karşılaşan kadınların kafasını kurcalayan en önemli soru doğurganlıkla ilgili bir sorun yaratıp yaratmadığıdır. Düşüğe sebep olan yumurtalık kistleri olabileceği gibi doğurganlığı etkileyebilecek olanlarda vardır. Bunlar;
Endometrioma (Çikolata kisti) Gebeliği etkiler mi?
Adet döneminde kanama ile atılan rahim dokusu iç duvara yapışıp kalır ve her ay kanama sonucu burada büyüyerek çikolata kistini oluşturur. Bu kistler küçük ise ilaçla tedavi edilebilir ancak büyümeye devam ediyorsa cerrahi müdahale gerekir. Çikolata kistleri kısırlık ile ilişkili olabilir, doğurganlığı etkileyebilir.
Fonksiyonel Kistlerin Gebeliğe Etkisi
Foliküler kisti ve korpus luteum kistleri fonksiyonel kistlerdir ve yumurtalık kistinin en yaygın olan türüdür. Yumurtlama döneminde oluşan kistler genellikle birkaç ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bu kistler kısırlığa sebep olmaz.
Dermoid Kistler
Gebelik döneminde görülen kistler sıvı yerine deri, kıl, kemik, dişi yağ gibi dokuların bulunduğu kistlerdir. Kısırlığa neden olmazlar.
Polikistik Over Sendromu kistleri ve gebelik ilişkisi
Hipofiz bezinin ön lobundan salgılanan hormonun düzensizliğinden dolayı meydana gelir. Yumurtlamada düzensizlik, çatlayamamış yumurtaların yumurtalıklarda birikmesi sonucu gözlenen polikistik over sendromu kistleri adet görememe ya da az görme ile kendini gösterir. Doğurganlık sorununa düzensiz yumurtlama ile sebep olur.
Kistadenom Kistleri
Seröz Kistadenom ve Müsinöz Kistadenom kistleri yumurtalığın yüzeyini oluşturan dokudan kaynaklanan kistlerdir. Her ikisi de bir belirti vermez. Jinekolojik muayenede ya da ultrason ile teşhisi sağlanır. Tedavileri cerrahi yol ile sağlanır ve doğurganlığa neden olmazlar.