fbpx

Polikistik Over Sendromu

adım adım mutluluğa.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu yumurtalıklarda küçük ve çok sayıda yumurtanın oluşumuyla yumurtlama bozukluğuna sebep olan hormonal bozukluklardan biridir. Buna bağlı olarak regl düzensizliği, regl olmama ya da uzun aralıklarla regl olma gibi düzensizliklerle infertiliteye yol açar.

Polikistik Over Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinemeyen polikistik over sendromunda adet dönemini kontrol eden hormonlar ve testesteron normalden daha fazla üretilir. Yumurtanın tam olarak olgunlaşabilmesi için gerekli olan her hormon üretimi sağlanamıyor; bu sebeple de yumurtaların hiçbiri olgunlaşamadığı için çatlayamıyor. Sonuç olarak da progesteron hormonu üretilemediği için adet görme ya düzensiz olur ya da hiç olmaz.

Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Yapılır?

Polikistik over sendromunun tanısı için öncelikle hormon ve kan sayımı testlerine bakılır. Kandaki androjen hormonlarının seviyesi, FSH ve LH hormon seviyeleri polikistik over sendromu tanısı konmasında önemlidir. Bunun yanı sıra ultrasonografi ile yumurtalıkların polikistik yapılarının incelenmesi gerekir. Tüm bunların sonucunda net olarak tanıya varılabilir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik over sendromu konulan hastaya kandaki hormonsal değerlere göre doğum kontrol hapları veya adet düzenleyici ilaç tedavisi önerilebilir. Bu hastalığa bağlı olarak gelişen başka bir hastalık söz konusuysa doktorunuz farklı bir tedavi yöntemi de uygulayabilir.

Polikistik over sendromunda ilk görülen sorunların başında hamile kalamama gelmektedir. Şeker ve yağ metabolizmasının bozulmasıyla birlikte diyabet, obezite, kolesterol yüksekliği görülebilir. Androjen fazlalığından dolayı saç dökülmesi, tüylenmede artma, ciltte yağlanma, ciltte sivilcelenme gibi rahatsızlıklar gözlenebilir. Polikistik over sendrom tedavisinde tüm bu sorunlar ele alınarak bir tedavi uygulanmalıdır.

Hastada yumurtlama bozukluğu varsa bu fonksiyonun tekrar işlevini yerine getirebilmesi için laparoskopi yöntemiyle cerrahi işlem uygulanabilir.

Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

  • Düzensiz adet görme ya da hiç görmeme.
  • Yüz, sırt, göğüs bölgesinde sivilcelenme.
  • Depresyon ruh hali değişikliği.
  • Rahim içi duvar kalınlaşması.
  • Horlama, uyku apnesi.
  • Kan basıncı yüksekliği.
  • Aşırı kilo alma.
  • Tüylerde artış olması.
  • Baş ağrısı.
  • İnferitilite.
0+
Yıllık Tecrübe
0+
Sağlıklı Bebek
0+
İnfertilite Tecrübesi

Ön Görüşme ve Danışmanlık

Umudunuzu hiç bir zaman kaybetmeyin! İnfertilite, kısırlık, tüp bebek konularında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir, İzmir'de tüp bebek tedavisine başlamak için tüp bebek fiyatlarını ve ücretlerini öğrenmek için ön görüşme randevusuna gelebilirsiniz.
RANDEVU PLANLA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram